Ei enää lapsi – ei vielä aikuinen


Teini-ikä kestää jotakuinkin kuusi vuotta, kolmestatoista yhdeksääntoista ikävuoteen saakka. Pahimmillaan teiniys on esillä 14-16-vuotiaalla nuorella.


15-vuotiaan teinin elämä on hankalaa. Hän haluaisi päättää omasta elämästään ja on mielestään valmis siihen. Oma asunto ja omavalintainen päivärytmi olisivat unelmia, joista teini voi vain haaveilla omassa yksityisessä maailmassaan, joka rajoittuu yleensä omaan huoneeseen. Vanhemmat ovat ärsyttäviä, kun eivät anna tehdä, mitä huvittaisi, vaan patistavat tekemään läksyjä ja lukemaan kokeisiin, vaikka kaverilla olisi bileet, joihin kaikki muut ovat menneet tavalla tai toisella.
Kun asiaa rupeaa tarkastelemaan, niin 15-vuotias on oikeudellisesti vajaavaltainen ja hänen vanhempansa ovat hänen edunvalvojiaan, kunnes hän on täysi-ikäinen.

Teinit elävät kotonaan eräänlaista erakkoelämää, eivätkä siedä, jos vanhemmat tulevat teinin huoneeseen ilman erillistä ilmoitusta, vaikka huoneeseen tulon tarkoituksena olisi joku positiivinenekin asia, niin teini yleensä nyrpistää nenäänsä ja pahimmassa tapauksessa haistattaa v**ut. Jos nuori tarvitsee apua jossain asiassa, hän tulee yleensä itse kysymään sitä, vaikkei se olisi päälimmäisenä mielessä, niin joku aivojen perukoissa käskee näin toimaan, koska se voi olla jopa hyödyllistä.


Teini tarvitsee keskusteluseuraa aina toisinaan, jos koulussa on ollut jotain ongelmia, tai kavereitten kanssa riitaa.Tällöin teini yleensä angstaa ja tästä seuraa avautuminen. Teinit avautuvat yleensä vanhemmilleen, tai toisille kavereille. Keskustelut ovat yleensä pitkäkestoisia ja nissä kerrotaan yleensä enemmän asioita, kuin olisi ollut tarkoituksena. Mitä enemmän teini pääsee hölöttämään turhanpäiväisiä asioitaan, sitä iloisemmaksi hän siitä tulee. Joillakin teineillä iloisuus myös merkitsee sitä, että sanoja ryöppyää suusta tiuhempaan ja tiuhempaan tahtiin. Suurimmaksi osaksi sosiaalinen kanssakäyminen tapahtuu kavereitten kanssa jossain nuorten suosimassa paikassa, tai chattiohjelmissa.


Teini-ikä on joillekin raskas ja joillekkin vähän vähemmän raskas. Riitautumisen riski on suurempi niin kaveri, kuin perhepiireissä. Tämä johtuu teinien äkkipikaisuudesta ja kireästä pinnasta. Maltti joutuu koetukselle puolin jos toisin. Mieli muuttu joka toinen sekunti, eikä elämästä tahdo saada aina tolkkua. Teini-ikä tulee vastaan jokaisella ihmisellä ja sen läpi on mentävä. Joidenkin mielestä se on oikein mukavaa, mutta aina on niitä, jotka kärsivät, eivätkä osaa nauttia jokaisesta elämänvaiheesta. Teinilläkin on hyvät hetkensä usein, tai harvoin. Sen määräävät vanhemmat kaverit ja teini itse.
- J-P