Mopokatos olisi kätevä


Kuten kaikki luultavasti tiedämme, Suomessa sataa usein. Kotona jokainen saa moponsa suojaan autotalliin, varastoon tai johonkin muuhun vastaavaan. Mutta entäpä koulussa? Mopot joudutaan jättämään ulos vaikka ulkona kuinka sataisi. Monet sanovat että "Ei ne ny noi piänest!" tai "Mopot on tehty kestämään!". Sateella (pienelläkin)(tai lumisateella) on mopolle kuitenkin huonontavia vaikutuksia. Esimerkiksi jos mopo jää useaan kertaan sateeseen, sen osat alkavat pikku hiljaa ruostua. Tämä taas huonontaa myös ajoturvallisuutta. Ei ole mukava todeta täydessä vauhdissa maantiellä, että ohjaustanko on siis todellakin ruostunut irti. Ja siinä meni taas ihmishenki vain siksi, että koulu on liian kitsas hankkimaan kunnollista suojausta mopoille. Lisäksi sade huuhtelee kaiken maailman rasvat pois, eikä niitä kukaan kumminkaan jaksa joka koulupäivän jälkeen korvata. Ja jälleen kerran ajoturvallisuus heikkenee. Lisäksi etenkin vanhemmissa mopoissa istuin imee vettä kuin sieni. Ei ole kovinkaan mukavaa istua satulaan ja havaita samalla, että siihen on imeytynyt vettä ainakin kaksi litraa.

Ja kaiken tämän välttämiseksi riittäisi siis vain pieni katos, jonka ei tarvitsisi olla edes suuri, sillä mopojakaan ei ole satoja. Ja jos koululla ei ole intoa ostaa katosta, niin voidaanhan aina kerätä vapaaehtoisia oppilaita yläkoulun puukäsityön valinnaisporukasta rakentamaan sellaisen. Siinä ei koulu enää paljoa joutuisi maksamaan muuta kuin maksamaan muuta kuin rakennustavikkeet. Samalla saataisiin ongelma: "puukäsityössä olevilla oppilailla ei ole tekemistä" ratkaistua.

Huonoja puolia katoksessa on vain muutama. Esimerkiksi se, että kaikki, jotka asiasta voisivat päättää, ovat juuri näitä "Ei ne ny noin piänest"-porukkaa. Lisäksi toinen huono puoli on se, että tähän asti mopot ovat olleet hyvin näkyvissä koulusta. Jos siis ne siirrettäisiin kauemmas, kuka vaan voisi käydä sabotoimassa niitä välitunnilla.
Toisaalta on tähänkin ratkaisuja. Esimerkiksi rehtori, joka on ilmoittanut asennuttavansa kouluun valvontakamerat, voisi sijoittaa myös yhden näistä kameroista katokseen. Toinen vaihtoehto olisi, että katos tehtäisiin paikkaan, johon olisi suora näköyhteys koulusta, niin kuin esimerkiksi tämänhetkiselle parkkipaikalle. Se voisi rumentaa ulkonäköä, mutta eikö turvallisuus ole tärkeämpää? Vielä on yksi vaihtoehto. Moponomistajat saisivat viedä moponsa jo olemassa oleviin katoksiin. Tässäkin on huonot puolensa; katoksiin jäisi vähemmän tilaa esimerkiksi sateelta suojassa oleville oppilaille.

Tästä kaikesta huolimatta kannatan jotakin näistä ehdotuksista, jottei moponi tärveltyisisi pilalle. Se pitäisi kuitenkin saada vielä myytyä eteenpäinkin ilman että sen jälleenmyyntiarvo laskisi kovin paljon alle nollan.

-KK