Nuoren unentarve
Mitä nuori tarvitsee jaksaakseen päivänsä? Pitäisi jaksaa kuunnella jokaisella tunnilla ja koulun jälkeenkin vetää täysillä harrastuksissa ja keskittyä koulutehtäviin. Nuori ei vaan jaksa kuuden tai seitsemän tunnin yöunella ja huonolla ravinnolla olla koulussa. Koulun jälkeen ei jaksa olla harjoituksissa ilman väsymyksen tunnetta ja vielä illalla tehdä läksyjä tai lukea kokeisiin.

Mielestäni olen oppinut parin vuoden aikana sen, että en todellakaan pärjää elämässäni jos en täytä näitä kahta kriteeriä, eli syö ja nuku hyvin.
Vaikka valvominen onkin kivaa kavereiden kanssa, sitä ei saa olla liikaa. Unirytmi sekoaa ja väsymyksen tunnetta tulee enemmän. On tosi siistiä valvoa kavereiden kanssa viikonloppusin pitkään, pelata pleikkarilla, saunoa tai bilettää tyttöjä kiusaamassa. Seuraavana päivänä pitääkin nukkua pitkään ja unirytmi onkin tavallaan mennyt jo sekaisin.
Mielestäni nuorten pitäisi itse tajuta tämä, koska se vaikuttaa heidän koko elämäänsä.

Tottakai jokainen valvoo viikonloppuisin joskus, mutta valvominen pitäisi jättää vain viikonloppuihin. Itselleni tulee useasti riitaa vanhempieni kanssa nukkumaanmenosta ja heräämisestä tarpeeksi aikaisin, koska meinaan jättää heräämisenkin aivan viime tippaan. Nukkumaanmeno myöskin sattuu venähtämään turhan usein, jolloin seuraavana päivänä ei oikein mikään suju ja väsyttää jatkuvasti. Myös opettajien ja kavereiden kanssa voi tulla riitaa väsyneenä.

Epäsäännöllinen unirytmi tuo ongelmia erilaisissa sairauksissa ja myöskin sairaudet tuovat unirytmiin häiriötä. Ykköstyypin diabeetikkona herään monta kertaa viikossa yöllä matalan verensokerin tunteeseen, jolloin täytyy saada nopeasti jotain hiilihydraattipitoista syötävää tai juotavaa. Saan kyllä heräämisen ja "tankkauksen" jälkeen melko nopeasti unen päästä kiinni, mutta uni on joka tapauksessa keskeytynyt. Myös surut ja jännitys tuovat uneen häiriöitä. Esim. en saa unta niin hyvin jos jännitän vaikka jalkapallomatsia. Unen määrään ei yleensä kiinnitetä tarpeeksi huomiota varsinkaan nuorena, jolloin kasvu ja yleinen jaksaminen on tärkeintä.