Sukupuoliroolit – turhaa vai tarpeellista?


Yhteiskunta on asettanut vuosisatojen aikana jo useita sukupuolirooleja, joita vielä tänäkin päivänä noudatetaan. Useimmista ollaan luovuttu, esimerkiksi nykyään naisetkin saavat äänestää ja heidän mielipiteensä on tärkeä. Mutta miksi vieläkin katsotaan pitkään poikaa, joka haluaa oppia virkkaamaan tai tyttöä, joka ei tykkää hevosista? Miksi tytöt saavat itkeä, mutta kun poika itkee, sitä katsotaan pitkään? Miksi koulussa pojat saavat riehua, mutta miksi tyttöjen tulee olla kilttejä? Tämä voi estää esimerkiksi naisen unelman toteutumista, esimerkiksi ammatinvalintatilanteissa

Ehkä roolijaot on tullut ajan kanssa, eikä niitä ole erikseen päätetty kenenkään toimesta. Mielestäni yhteiskunnan roolit, vaikka ovatkin joskus vanhanaikaisia, tukevat yhteiskuntaa ja antavat sille rakenteen, jota ihmisten on helppo ja turvallinen seurata. Kuitenkin ihmisten tulisi kuunnella sitä, mitä oma sydän käskee, eikä antaa yleisten oletusten ohjata itseään. Tietyllä tavalla roolit kuitenkin sopivat, koska ennen vanhaanhan oli perheessä tehty jako, että äiti tekee ruoan ja isä hankkii rahat siihen. Tässä esimerkissä on selvästi laitettu isä tekemään fyysinen työ, koska mies on kuitenkin ruumiinrakenteeltaan vahvempi.

Mutta nykyään sukupuoliroolit murenevat. Naisia on yhä enemmän erilaisissa voimaa vaativissa tehtävissä, mutta on kehitetty apuvälineitä, jotta naiset pärjäävät. Esimerkiksi puunhakkaaja voi olla nainen, koska on kehitetty moottorisaha. Naiset voivat käydä armeijassa samalla tavalla kuin miehet ja yhä useampi nainen on johtotehtävissä, mikä tuo tasa-arvoa. Myös äänestyksessä on otettu molemmat sukupuolet huomioon. Molemmat sukupuolet saavat äänestää, ja molempien ääni on yhtä tärkeä. Opiskeluissakaan ei ole mitään eroavuutta siitä onko nainen vai mies. Mutta yleensä kuitenkin suurin osa hoitoalalle hakeutuvista ihmisistä on naisia ja rakennusalalle hakevista on suurinosa miehiä. Tämä saatta johtua siitä, että naisilla on hoiva viettä, esimerkiksi lapsen synnytys, hoivaaminen ja ruokkiminen. Ja kun taas miehillä on fyysinen vahvuus.

Nykyään on paljon puhuttu ammattien nimistä, että miksi sähkömies on sähkömies vaikka kyseessä olisikin naispuolinen ammatinedustaja. Tai kassatätiä ei kutsuta kassasedäksi, kun kassan takana on miespuolinen henkilö. Mielestäni tämän asian saisi helposti korjattua kutsumalla yksinkertaisesti sekä naispuolisia että miespuolisia sähkömiehiä sähköasentajaksi.

Itseäni ei voi virkkaaminen ja ratsastus vähempää kiinnostaa, joten nämä sukupuoliroolit eivät haittaa omaa elämääni tai unelmieni täyttymistä. Mutta sukupuolirooleja on aina ollu, ja varmaan aina tulee olemaan, mut jokainen omalla käytöksellään ja asenteillaan voi vaikuttaa siihen, millaisia yleistyksiä tulevaisuuden maailmassa jatkossa tulee olemaan.

- JJ