Vihdin kunta – koulukiusaaja


Jo on aikoihin eletty, kun Suomessa ei saa enää maalla asua. Vihdin kunnan sivistysjohtaja, Marjo Ojajärvi on esittänyt Vihdin kunnan kasvatus- ja koulutuslautakunnalle että kunnan budjetin menolukujen kasvun hillitsemiseksi lakkautettaisiin kyläkouluja.

Tulilinjalle lakkautusuhan muodossa joutuisivat näillä näkymin Haimoon, Tervalammen, Oinasjoen, Vanjärven ja Jokikunnan koulut. Kouluverkkoa tiivistämällä saavutettaisiin ensivuonna Vihdissä tehdyn palveluverkkoselvityksen mukaan 62 000 euroa mikä ei paljolta kuulosta, mutta selvityksen mukaan 2 vuoden päästä säästöt olisivat jo 700 000e.

Ensinnäkin en usko että asiat ovat noin, kuinka tuo tutkimus väittää. 700 000e säästöä ei voida saada mitenkään, koska kaikki ne oppilaat jouduttaisiin kuljettamaan taksilla kouluun ja se tietäisi radikaalia kuljetuskustannusten nousua, mitä ei ole ilmeisesti otettu tuossa huomioon. Viimevuonna koulukuljetuksiin käytettiin rahaa 1,8 miljoonaa euroa.


Mihin ne oppilaat jotka käyvät nykyisiä kyläkouluja oikein laitettaisiin opiskelemaan!? Jos lähdetään tarkastelemaan vaihtoehtoja jo pelkästään haimoolaisten kannalta niin Otalammen koulu on ainakin täynnä, Kuoppanummi ei vedä enää lisää oppilaita ja Nummelanharjun kouluun eivät kaikki opettajat mahdu enää edes pitämään tuntejaan vaikka osa lukionkin tiloista on jo heillä käytössä. Joten mihin ne haimoolaiset, koululaiset oikein sijoitettaisiin? No, Vihdin kirkonkylällä on Kirkkoniemen koulu jossa toimivat 1-2 luokat ja koulun oppilasmäärä on 157. Koulussa ei ole edes sisäliikuntasalia. Vihdin Uutisissa torstaina 1.10 julkaistussa artikkelissa keskustan kunnanvaltuutetut vierailivat koulussa ja joutuivat toteamaan, että oppilasmäärä oli sopiva tiloihin nähden ja että ”tilat olivat jopa huonommat kuin Jokikunnalla ja Vanjärvellä”, kuten kunnanhallituksen pj. Kari Viherkanto tiivisti asian.

Palveluverkkosuunnitelman mukaan kirkkoniemen kouluun tulisi 160 oppilasta lisää, eli oppilasmäärä tuplattaisiin, vaikka on fakta että noin montaa oppilasta kouluun ei saa millään sopimaan. Kirkkoniemen kouluun voitaisiin kuitenkin varmasti sijoittaa Oinasjoella asuvat 1-2 luokkalaiset, koska tämä ei aiheuttaisi suurtakaan lisäystä oppilamäärään.

Vihdin kirkonkylällä toimii myös Pappilanpellon koulu jossa opetetaan 3-5 luokkia, koulun tilanne on kuitenkin sama kuin Kirkkoniemen, eli enää ei oikeen mahtuisi lisää oppilaita sinnekään.

Vihdin suurin kyläkoulu. Haimoossa (n.100 oppilasta) on siis lakkautusuhan alla vaikka koulun oppilaat olisi käytännössä mahdotonta sijoittaa minnekkään muualle. Olin itse Haimoossa 6 vuotta koulussa ja tiedän, että oppilaat viihtyivät siellä ja saimme todella hyvää opetusta.
Kouluun lupailtiin kuitenkin lisäosaa johon tulisi liikuntasali, koko ala-aste ajan. Haimoossa ei nimittäin ole mitään sisäliikuntapaikka, jos ei urheilukentän laidassa sijaitsevaa, max. 10 henkilöä vetävää punttisalia lasketa. Vihdin kunnan tulisi kehittää näin suurta koulua, ei hieroa hiekkapaperilla naamaan.

Joten, haluavatko suurten asutuskeskusten veronmaksajat maksaa siitä, että maalaiset tupataan heidän kouluihinsa, joissa heidän lapsensa ovat ja opiskelevat ja kasvattavat ryhmäkokoja niin, että oppiminen heikentyy?
Vastauksen pitäisi olla selvä.

Ojajärvi on kuitenkin mielestäni oikeassa siinä, että jotain on tehtävä kunnan talouden ja koulutilanteen edistämiseksi. Mielestäni Oinasjoen koulu tulisi ehdottomasti lakkauttaa, koska se on niin pieni ja oppilaat voisivat käydä koulua vihdissä. Vanjärven ja Jokikunnan koulut tulisi yhdistää toisen koulun tiloihin, ja toinen lakkauttaa. Näin saataisiin säästöjä,eikä tarvitse lakkauttaa montaa koulua.

Axl Rose